Fužine Apartmani

Apartman Darinka

Fužine

Fužine – naselje s najviše voda i padalina u Hrvatskoj

Fužine (730m ) su smještene u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim brdima i planinama i tišinom stoljetnih šuma. Ime Fucina javlja se u 17.tom stoljeću kada je mjesto bilo u posjedu knezova Zrinskih i Frankopana i vjerojatno dolazi od talijanske riječi FUCINA ili njemačke FUSSINE što znači visoka peć, talionica, a govori o tome da se na ovim prostorima salila željezna ruda.

Već u ranim počecima svog postojanja Fužine se spominju i kao prenoćiste za putnike koji su iz unutrašnjosti putovali prema moru.

Zbog povoljnog geografskog položaja u središtu goranskih šuma, sa zdravom vodom i svježom planinskom klimom, Fužine su odavno poznate kao turističko mjesto. Atrakcija cijelog kraja je spilja Vrelo, u neposrednoj blizini jezera Bajer i Lepenica, koju karakteriziraju raznoliki podzemni oblici, pa joj otud naziv Postojna u malom. Šumska vegetacija i zanimljivi planinski putovi privlači ljubitelje planina na pohode po vrhovima Bitoraja (1385m), Višnjevice (1428m) i Tuhobića (1106) odakle se pruža prekrasan vidik na more.

Iznad Fužina, na visini od 1385m, nalazi se goli kameni stožac, koji izviruje iznad šumskog pojasa, vrh Burnog Bitoraja.

Godine 1874 zabilježen je prvi dolazak turista vlakom iz Rijeke u Fužine.

Fužine Apartmani

Apartman Darinka

Contact

Darinka i Nino Crnković
Kolodvorska 6 - 51322
Fužine - Hrvatska
Tel: +385 (0)51 835524
Mob: +385 (0)91 5774633